Πρακτικός οδηγός Ακινήτων


Η ελληνική αγορά ακινήτων για ξένους επενδύτες

 

Η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα αποτελεί μια δύσβατη αγορά και για αυτόν το λόγο παραμένει ακόμα ουσιαστικά αδιάφορη για τους ξένους επενδυτές. Τα βασικά προβλήματα παραμένουν

 

  1. Οι ανασφαλείς αποδόσεις
  2. Η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας στο σύνολο της και η αστάθεια του φορολογικού συστήματος
  3. Τα υψηλά έξοδα επένδυσης
  4. Η έλλειψη κτηματολογίου και ξεκάθαρων όρων δόμησης σε πολλές περιφέρειες της χώρας
  5. Η έλλειψη χρηματοδότησης

 

Παρά τις παραπάνω διαχρονικές αδυναμίες του γενικού πλαισίου αγοραπωλησιών, υπάρχουν αυτήν τη στιγμή τομείς της αγοράς ακινήτων που θα μπορούσαν και θα έπρεπε να παρουσιάσουν ενδιαφέρον για ξένους επενδύτες, επειδή επηρεάζονται μόνο περιφερειακά από την κρίση (τουριστικά ακίνητα, παραθεριστικές κατοικίες, ενεργειακά κτίρια) ή ακριβώς επειδή παρουσιάζονται λόγω της κρίσης (αποκρατικοποιήσεις).

 

  • Τουριστικά ακίνητα: Σε αυτόν τον τομέα η κρίση όντως κρύβει αρκετές ευκαιρίες για ξένους επενδύτες αφού πολλές ξενοδοχειακές μονάδες προσφέρονται για αγορά ή συνεκμετάλλευση σε τιμές που πριν πέντε χρόνια ήταν αδιανόητες, ενώ ταυτόχρονα η τουριστική κίνηση της χώρας που ακόμα και στη χειρότερη φάση της κρίσης είχε μόνο μικρές μειώσεις, εξασφαλίζει και μελλοντικά αρκετά σταθερές αποδόσεις.
  • Αποκρατικοποιήσεις: Προκειμένου να περιοριστεί το έλλειμμα της χώρας, η Ελληνική Κυβέρνηση, το καλοκαίρι του 2011, αποφάσισε την εκποίηση πολυάριθμων κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Μέσα σε αυτά βρίσκονται εκτάσεις και ακίνητα που μπορούν να θεωρηθούν μοναδικά όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ενδεικτικά αναφέρονται η ανάπτυξη της εκτάσεως του πρώην Αερολιμένα Αθηνών (η έκταση έχει το μέγεθος του Μονακό), η διάθεση πλήθους ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου σε Ελλάδα και εξωτερικό τα οποία στεγάζουν Δημόσιες Υπηρεσίες και Πρεσβείες, η διάθεση ξενοδοχειακών μονάδων σε μοναδικές τοποθεσίες που ανήκουν στο Δημόσιο.
  •  Παραθεριστικές κατοικίες: Ο τομέας των παραθεριστικών κατοικιών παρουσιάζει πληθώρα ποιοτικών κατασκευών σε μοναδικές τοποθεσίες. Ακόμα και εάν επέλθει περαιτέρω μείωση των τιμών, αυτή προβλέπεται ότι θα είναι περισσότερο διορθωτικού χαρακτήρα.  
  • Ενεργειακά Κτίρια: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ξένους αγοραστές παρουσιάζουν επίσης ακίνητα που συνδυάζονται με εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών και τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας. Ειδικά παραθεριστικές κατοικίες που συνδυάζονται με εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών μπορούν μέσα από τα έσοδα της εγκατάστασης να καλύπτουν τις δαπάνες συντήρησης και κατοχής του ακινήτου και κατά περίπτωση να αποδίδουν και ένα επιπρόσθετο εισόδημα.